Mevr. Ameling

Mevr. Ameling

Mevrouw Ameling is geboren bij Wijk bij Duurstede. Ze woont sinds '99 in een ouderengroep in het Wateringse Veld.

Ja, in de natuur ben ik geboren. Dan let je er niet op dat je in de natuur woont. Het is allemaal vanzelfsprekend. De bomen gaan bloeien en er komen vruchten aan en dan gaat alles er weer af. In de winter zijn ze kaal en je vindt alles heel gewoon. Totdat je er niet meer woont en er af en toe eens een keer komt, dan vind je alles ineens mooi.

 

Ik kom uit het zuiden van Utrecht, bij Wijk bij Duurstede en daar had je boomgaarden die nu bijna allemaal verdwenen zijn. Eerst begon het met de kersen, dan peren, appels, pruimen en die hadden allemaal verschillende bloesems. We gingen kersen en pruimen onder de bomen rapen. En ook volop bloemen plukken. Je mocht in die weilanden komen, je mocht er bloemen plukken totdat er gemaaid werd.

 

En wat hebben we nog meer beleefd? Het water heeft ook altijd aantrekkingskracht gehad voor me. Ik woonde in een polder met veel water, veel sloten. Wij mochten niet zwemmen. We hebben nooit zwemmen geleerd vroeger. Je mocht niet bij het water komen. Maar het had toch aantrekkingskracht. Aan het water zitten en pootje baden. En met de netjes vissen. Zo gauw als er ijs was gingen we schaatsen. Ja, je wilde gewoon in dat water en bij dat water, maar dat mocht niet.